Beeldsensorstrijd definitief gestreden?

Lange tijd was het een hevige discussie in machinevision. CMOS of CCD? Begrijpelijk, want beide technologieën hebben hun sterke en zwakke punten. Maar de aankondiging van elektronicagigant Sony te gaan stoppen met de productie van Lees verder »

Anders boodschappen doen = anders verpakken

Studenten Nikki Butter van de Haagse Hogeschool en Kenneth Baumeister van HAS Den Bosch zijn de winnaars van de Packaging Innovations Challenge 2014-2015. Lees verder »

Empack 2015: genoeg te bespreken

Het is een oneven jaar. En in oneven jaren heeft er één verpakkingsbeurs in Nederland het monopolie: de Empack. Ook dit jaar zijn de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch op 15 en 16 april behoorlijk volgepland. Lees verder »

Geen gebibber meer met hechten

Tijdens de EtherCAT-dagen in Eindhoven en Rijssen presenteerde de Eindhovense start-up Ferry Schoenmakers de Microsure. De Microsure is een robot die microchirurgen helpt met het hechten van bloedvaten met een diameter van nog geen millimeter. Lees verder »

 
iRobot staat vooral bekend om zijn Roomba robotstofzuigers

Astronomen: ‘Grasmaairobot van iRobot gaat radiotelescopen verstoren’

iRobot, fabrikant van huishoudelijke robots, heeft een robot ontwikkeld die het gras kan maaien. De robot wordt echter niet door iedereen met open armen ontvangen. Astronomen geven bij de Amerikaanse FCC echter aan te verwachten dat de robots radiotelescopen gaan verstoren en wetenschappelijk werk zullen belemmeren.

Bron: (vannmarie via SXC.hu)

Robot van Wageningen UR helpt kwaliteit van verse producten te bepalen

Wageningen UR werkt aan een toolbox waarmee bedrijven in de versketen de beginkwaliteit van groenten, fruit, bloemen en aardappels kunnen bepalen. Onderdeel van de toolkit is een robot die de kwaliteit van individuele producten kan meten. Hierbij kijkt de robot onder andere naar vorm, kleur en een vingerafdruk via near-infrared.

OEC Power Solutions, Busbar Systems Benelux en forTop automation & energy control gaan samenwerking aan

OEC Power Solutions, Busbar Systems Benelux en forTop automation & energy control hebben de krachten gebundeld. De partijen willen door samen te werken effectiever en gerichter oplossingen kunnen bieden op het gebied van stroomdistributie.

Een hacker

Security is steeds belangrijker bij keuze voor leveranciers

Cybersecurity is voor bedrijven steeds vaker een criterium bij de keuze voor leveranciers. De digitalisering van producten en productieprocessen vergemakkelijkt de verbindingen tussen bedrijven, maar verhoogt tegelijkertijd de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen. Klanten beseffen dat die gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid van hun data en houden hiermee rekening bij de aankoop van producten.

Waar is Nederland bij de ontwikkeling van normen voor robots?

Gelukkig. Ze bestaan echt. Die Nederlandse partijen die werken aan onder andere zorgrobots. In het vorige nummer heb ik allerlei mooie voorbeelden gezien van zorgrobots die in onze regio ontwikkeld worden.

Real-time communicatie en mxAutomation

De crisis van de afgelopen 6/7 jaar heeft heel duidelijk gemaakt, speciaal bij bedrijven die wereldwijd opereren in een steeds meer globaliserende economie, dat er een noodzaak is om soepel de productie te kunnen aanpassen. Automatiseren door middel van robotica heeft inmiddels wel bewezen daarin een essentiële rol te spelen. Dit kan alleen op een succesvolle manier gebeuren als de robot en ‘zijn’ geautomatiseerde omgeving – zoals bewerkingscentra en handelingsapplicaties – perfect op elkaar zijn afgestemd, zowel procesmatig als wat betreft de bediening.

Robot onderzoekt kerncentrale in Fukushima

Een speciale robot heeft de stralingsniveaus in de verwoeste reactor van de kerncentrale in het Japanse Fukushima onderzocht. Het stralingsniveau blijkt lager te zijn dan gedacht.

Verenigde Naties

‘Verbiedt killer robots via de VN’

Er moet een verbod komen op de productie van militaire robots. Human Rights Watch (HRW) en de Harvard Law School roepen de Verenigde Naties (VN) zo’n verbod in te stellen. De komende week organiseert de VN een conventie in Genève over conventioneel wagentuig, waarin ook militaire robots onder de aandacht zouden moeten komen.

Mass spectrometer with ion source

Miniaturisering vraagt om microscopische vision systemen

Als gevolg van de miniaturisering en mass customization zijn de eisen aan kwaliteitscontrole sterk toegenomen. In diverse industrieën kan de kwaliteitscontrole veel baat hebben bij het gebruik van de digitale microscopen van Dino-Lite. Denk hierbij aan de kwaliteitscontrole bij frezen, schilderen, montage, productie en tooling waar deze digitale microscopen al dagelijks in gebruik zijn bij duizenden industriële bedrijven. Dit type digitale microscopen is eenvoudig in het gebruik, compact, en betaalbaar, maar biedt ook digitale opslag van foto’s en video’s met software-opties zoals metingen, annotatie en het vergelijken van beelden.

NASA sponsort Nederlands robotteam

Eind maart reisde een gemotiveerd Team Rembrandts (4481) af naar Richmond in Virginia voor de spannende ‘regionals’ van de FIRST Robotics Competition 2015. En niet voor niets zo bleek. In tegenstelling tot vorig jaar plaatste de enige Nederlandse deelnemer zich rechtstreeks voor het WK in St. Louis later dit jaar. En wederom ontvingen zij de Alliance and Engineering Inspiration Award. Voor deze prestatie stelde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA 5.000 dollar ter beschikking.