Martijn Drost: “Cobots hebben behoefte aan een flexibele veiligheidsbenadering”

De populariteit van de cobot lijkt geen grenzen te kennen. Zowel traditionele robotbouwers als nieuwe spelers brengen nieuwe varianten op de markt. Toch lijkt het voor wat Lees verder »

Tijd om te oogsten: AgriFood kan niet zonder High Tech & ICT

Nederland levert als koploper in hoogwaardige voedselproductie en voedseltechnologie een belangrijke bijdrage aan het voeden van de groeiende wereldbevolking. Dat kan alleen met inzet van high tech Lees verder »

Augmented reality klaar voor industriële praktijk

Het lijkt een beetje op google glass, maar dan voor de industrie. Met FieldBit Coach krijgen service-engineers namelijk toegang tot alle digitale informatie via hun smart glass; Lees verder »

Investeren in kwaliteit en competitiviteit

Vasthouden aan ambachtelijke producten en toch erkend worden voor innovatie en expressiviteit – dat is wat Bolletje vorig jaar gelukt is door de titel Merk van het Lees verder »

 
MotoSight 3D CanonVision van Yaskawa Motoman (bron: Yaskawa Motoman)

Yaskawa Motoman lanceert MotoSight 3D CanonVision

Yaskawa Motoman lanceert MotoSight 3D CanonVision. Dit is een nieuwe hardware- en software gebaseerde machine vision oplossing waarmee willekeurige objecten snel kunnen worden geïdentificeerd en opgepakt.

vr-5-42

Thermografie: eerder voorkomen, niet meer genezen

De inzet van thermografie om storingen of defecten te ontdekken is geen onbekende methode, maar wel een hot topic. Warmtebeeldcamera’s kunnen worden toegepast daar waar temperatuurverschil mede bepalend is voor het optimaal functioneren. Bijvoorbeeld in de infrastructuur en bij gebouwen, machines, toestellen en materialen. Veel potentiële problemen worden met thermografie zichtbaar. En toch wordt deze toepassing nog niet standaard ingezet voor predictive maintenance, ook niet in de technische branche. Dat terwijl het een ideale contactloze manier van meten is. Ik zet een drietal voordelen van het gebruik van thermografie bij technische installaties voor u op een rij.

SCHUNK gaat span- en grijptechniek demonstreren in nieuw Tec Center

SCHUNK Intec is verhuisd naar een nieuw bedrijfspand in Den Bosch, waar het de beschikking heeft over een modern Tec Center. De specialist in span- en grijptechniek demonstreert in dit centrum haar producten. Vanaf oktober worden in het Tec Center daarnaast minstens twee keer per maand themadagen gehouden over specifieke onderwerpen die flink uitgediept zullen worden.

Zintuigen voor meer nauwkeurigheid

Dat EPSON printers, uurwerken en beamers maakt wisten we al. Dat ook op de meeste SCARA robots een hun logo prijkt, heeft u eerder dit jaar in Vision & Robotics kunnen lezen. Toch is er reden om HUPICO, de EPSON distributeur, nog eens aan de tand te voelen. Hun assemblagerobots met relatief kleine payloads van 1 tot 20 kg zijn namelijk wel heel nauwkeurig. Zou een precieze SCARA-erfenis daar misschien iets mee te maken hebben?

De YuMi van ABB Robotics

ABB print prototypes met Ultimaker 2 Extended+ 3D printer

Fabrikant van 3D-printer Ultimaker maakt bekend dat ABB, fabrikant van industriële robots, de Ultimaker 2 Extended+ 3D printer inzet. Met behulp van deze 3D-printers creëert ABB prototypes van de robot YuMi. Deze collaboratieve robot met twee armen is speciaal ontworpen om nauw samen te werken met mensen.

liam

De vloeibare keten

Het begrip de vloeibare samenleving bestaat al een tijdje. Volgens internetbronnen was het Zymond Bauman die de term in zijn boek Moderniteit al in de jaren tachtig introduceerde. Zymond heeft maar weinig op met de individualisering van het moderne leven en de gevolgen van los zand relaties en fragmentatie. Ruim dertig jaar later schrijft Farid Tabarki, oud studiegenoot, trendwatcher en columnist bij het Financieele Dagblad ook een boek: ‘Het einde van het midden’. Hij stelt er dat over tien jaar de maatschappij vloeibaar en transparant is, de consument ook producent en investeerder is en het gedaan is met de middenklasse. Een decentrale wereld zonder hiërarchie waarin iedereen vluchtig middels slanke platforms met elkaar communiceert.

Sanitairfabrikant Geberit gaat alle ontwerp-, engineering- en projectmanagementprocessen integreren via Dassault Systèmes' 3DEXPERIENCE-platform (bron: Dassault Systèmes)

Geberit Group kiest voor Dassault Systèmes’ 3DEXPERIENCE-platform

Sanitairfabrikant Geberit gaat alle ontwerp-, engineering- en projectmanagementprocessen integreren via Dassault Systèmes3DEXPERIENCE-platform. Het doel hierbij is het verkorten van de innovatiecyclus en ‘time-to-market’ van producten wereldwijd.

f_a_robotics_person_with_he

Martijn Drost: “Cobots hebben behoefte aan een flexibele veiligheidsbenadering”

De populariteit van de cobot lijkt geen grenzen te kennen. Zowel traditionele robotbouwers als nieuwe spelers brengen nieuwe varianten op de markt. Toch lijkt het voor wat betreft het aantal toepassingen nog niet storm te lopen. Het daadwerkelijk snel aan de praat hebben van de robot op een nieuwe werkplek is nog niet zo eenvoudig als soms wordt beloofd. Helemaal wanneer het veiligheidsaspect wordt meegenomen. Biedt de nieuwe cobotnorm ISO 15066 uitkomst? Een interview met Martijn Drost van Pilz.

Epson lanceert 6-assige industriële robots met druksensoren en vision systeem

Epson lanceert een reeks nieuwe 6-assige industriële robots: de ProSix C8 Series. Deze robots kunnen worden voorzien van zowel een vision systeem als druksensoren, wat de robots helpt complexe taken in productieomgevingen uit te voeren.

De UR10 van Universal Robots (bron: Universal Robots)

Collaboratieve robots van Universal Robots gecertificeerd voor cleanrooms

De collaboratieve robots van Universal Robots zijn door TÜV SÜD gecertificeerd voor gebruik in cleanrooms. Hiervoor zijn de robots getest in overeenstemming met VDI 2083 Part 9.1 (pdf).

foto-1-agrifoodtech-mr

Tijd om te oogsten: AgriFood kan niet zonder High Tech & ICT

Nederland levert als koploper in hoogwaardige voedselproductie en voedseltechnologie een belangrijke bijdrage aan het voeden van de groeiende wereldbevolking. Dat kan alleen met inzet van high tech oplossingen voor het duurzaam, effectief en efficiënt produceren van gezond voedsel. Intensieve samenwerking tussen organisaties uit de AgriFood sector en de High Tech sector is cruciaal om in te kunnen spelen op wereldwijde uitdagingen als verstedelijking, klimaatsverandering en verarming van landbouwgronden. De focus vanuit alle betrokken disciplines ligt hierbij op productie-, kwaliteits- en procesoptimalisatie. Het event AgriFoodTech biedt een nieuw podium waar de sectoren kansen voor samenwerking kunnen verkennen. Mikrocentrum organiseert samen met het AgriFoodTech Platform de eerste editie van vakbeurs & congres AgriFoodTech op 14 en 15 december in Den Bosch.

Bert Stap

Menselijke robots in de toekomst

We lezen steeds meer berichten dat we in de toekomst te maken gaan krijgen met menselijke robots. Geen 4-, 6- of meer-assige industriële robots, maar robots met een grote gelijkenis met de mens. Robots met goed ogende gezichtjes en een leuk figuurtje zijn volgens de voorspellingen de toekomst. Was dit eerder science fiction, nu begint het werkelijkheid te worden.