Geen gebibber meer met hechten

Tijdens de EtherCAT-dagen in Eindhoven en Rijssen presenteerde de Eindhovense start-up Ferry Schoenmakers de Microsure. De Microsure is een robot die microchirurgen helpt met het hechten van bloedvaten met een diameter van nog geen millimeter. Lees verder »

Kleurt de Hannover Messe weer oranje?

De Hannover Messe 2015 komt er aan. Dit jaar is Nederland geen Partnerland, dat wordt India. Maar de Nederlandse industrie pakt wel flink door, dankzij het succes van vorig jaar. Lees verder »

Gemak dient ook de machine

Tijdens de persconferentie van VISION 2014 – Europa’s grootste visionbeurs – wordt traditioneel één visionbedrijf flink in de schijnwerpers gezet. Het betrof dit jaar het Duitse iDS, voor wie het samenzijn in Stuttgart vooral ook Lees verder »

Airbus bouwt fabriek van de toekomst

Eén van de hoofdsprekers tijdens NIWeek 2014 was Bernard Duprieu, hoofd productietechnologie bij Airbus. Hij ging in op de visie van Airbus voor de ‘Factory of the Future’, met een aantal gedachten daarachter. Hierin speelt Lees verder »

 
Nieuwe robot tilt ouderen in of juist uit een rolstoel

Nieuwe robot tilt ouderen in of juist uit een rolstoel

Een nieuwe robot van Riken helpt ouderen in en uit een bed of rolstoel te komen. De robot moet zorgverleners ontlasten, de vergrijzing te lijf gaan en ouderen een deel van hun mobiliteit teruggeven.

Eerste Duitse verzekerde ontvangt vergoeding voor ReWalk exoskelet

De ‘Berufsgenossenschaft Holz und Metall‘ (BGHM), de bedrijfsvereniging voor hout en metaal, vergoedt als eerste Duitse ongevallenverzekering de kosten van een ReWalk-exoskelet. Met het draagbare, robotgestuurde systeem kunnen personen met een handicap aan de onderste ledematen, zoals bijvoorbeeld een dwarslaesie, weer rechtop staan en lopen.

Zorgopleidingen2

‘Zorgopleidingen moeten robots omarmen’

Zorgopleidingen moeten les gaan geven over robottechnologie, want binnen vijf jaar zijn zorgrobots beschikbaar voor ouderen, zegt Pieter Jonker, hoogleraar Vision Based Robotics aan de Technische Universiteit Delft en redactieraadlid van Vision & Robotics.

Onderzoekers werken aan een slimme broek met soft robotica die op termijn de rolstoel overbodig zou kunnen maken (Foto door Jos van Galen)

Onderzoekers krijgen subsidie voor slimme broek met ‘soft robotics’

Britse onderzoekers werken aan een slimme broek met ‘soft robotics’, robotica die niet rigide maar juist flexibel is. De broek moet mensen die slecht ter been zijn een deel van hun mobiliteit terug gaan geven door spieren op een kunstmatige manier na te bootsen.

De X8+ drone van 3D Robotics

Drone-fabrikant 3D Robotics haalt 50 miljoen dollar op bij investeerders

3D Robotics, een Amerikaanse bedrijf dat zich volledig richt op drones, heeft in een investeringsronde onder leiding van Qualcomm 50 miljoen dollar opgehaald. Dit is 10 miljoen dollar meer dan het bedrag waar 3D Robotics op mikte.

Enkele zorgrobots op een rij

Er zijn wereldwijd onnoemelijk veel projecten die zich met zorgrobots bezighouden. Het aantal robots dat daadwerkelijk op grote schaal voor zorg wordt ingezet, is echter nog zeer beperkt. Hier zal de komende jaren een grote verandering in komen. Om een beeld te geven van wat er zoal in ontwikkeling is, volgt hier een beknopt, voornamelijk regionaal overzicht. Hierbij zijn alleen (thuis)zorgrobots opgenomen, want ook aan robots voor in de ziekenhuizen – die eigenlijk meer onder het kopje ‘cure ‘ vallen – wordt hard gewerkt.

De empathische robot Pepper van SoftBank

SoftBank integreert IBM’s Watson-supercomputer in Pepper-robot

SoftBank maakt bekend de supercomputer IBM Watson te integreren in haar empathische robot Pepper. De technologie stelt de robot in staat nauwkeurig en snel antwoord te geven op allerlei vragen.

SPS IPC DRIVES groeit in de breedte

De SPS IPC DRIVES is Europa’s grootste beurs voor besturingstechniek. Ook afgelopen jaar vond hij eind november in Neurenberg plaats en trok in 3 dagen tijd 56.787 bezoekers. Traditioneel waren er veel PLC’s, frequentieregelaars en motoren te zien. Vision & Robotics ging vooral op zoek naar de servotechniek. Met hier en daar een steeds groter vleugje robotica.

Expo-dag over het leasen van robots

Expo-dag over het leasen van robots

RobWelding en Prof-Lease houden op 23 april tijdens een Expo-dag bij Certilas een presentatie over robotlease. “Zeker voor bedrijven die eigenlijk té druk zijn om alles handmatig te blijven doen, maar nog geen of weinig robotervaring hebben, is leasen een uitkomst”, legt RobWelding-directeur Karel van Vlastuin uit.

Smaakt ROS Industrial naar meer?

Voor veel mensen is ROS Industrial een klok en klepel verhaal. Onlangs organiseerde Mikrocentrum tezamen met Alten een workshop. Gezien het aantal deelnemers is ROS Industrial populair. Maar waarom? En hoe is het hen vergaan?