Duurzame verpakkingen leveren geld op

De vraag naar duurzame verpakkingen neemt toe. Duurzaamheid en kostenbesparing kunnen namelijk hand in hand gaan. De vraag is echter: hoe bepaal je de milieu-impact van een verpakking? En hoe ontwerp je verpakkingen zo dat Lees verder »

Robottrends op Automatica 2014

Het lijkt er dan toch van te komen. Ook in het productiedomein gaan robots steeds meer op mensen lijken. Hoewel aanwezig, moet de bezoeker van Automatica 2014 nu niet meteen aan hallen vol humanoids denken. Lees verder »

Robotica: het koningsnummer onder de kabeltoepassingen

De industriële robotica is zo mogelijk het meest veeleisende werkgebied als het om kabels gaat. In een dynamische meerassige dans worden kabels herhaaldelijk heen en weer geslingerd, gebogen en getordeerd. Dit vaak 24 uur per Lees verder »

Resultaat van 20 jaar Machineveiligheid

Dit is het vierde artikel in de serie artikelen over de praktijkervaringen van de afgelopen 20 jaar. Deze keer volledig toegespitst op 20 jaar machineveiligheid in Europa. In een serie praktijkervaringen over machineveiligheid mag een Lees verder »

 
De zorgrobot Rose

Nieuw kenniscentrum geeft info over robots in zorg

Het informatiecentrum Care Info Center is gelanceerd. Het onafhankelijke platform voor woningaanpassingen en hulpmiddelen rijker geeft via internet en sociale media inzicht in de beschikbare mogelijkheden op het gebied van woningaanpassingen en hulpmiddelen, waaronder uiteraard ook zorgrobots. Het Care Info Center heeft als doel een overzichtelijk en laagdrempelig centrum te creëren dat een netwerk opbouwt tussen afnemers, leveranciers en installateurs.

Kunststofsector van de Benelux komt bijeen op de Kunststoffenbeurs

Kunststofsector van de Benelux komt bijeen op de Kunststoffenbeurs

De kunststofsector van de Benelux is op 24 en 25 september in Veldhoven bij elkaar gekomen voor de 16e editie van de Kunststoffenbeurs. Het thema ‘Van metaal naar kunststof’ stond centraal op de vakbeurs, die is georganiseerd door Mikrocentrum. Nieuw dit jaar was het “Engineering Plaza”, waar diverse aansprekende voorbeelden getoond werden en waar bijvoorbeeld te zien was hoe van afval tot 3d-printobjecten kan worden gekomen. Diverse exposanten hadden het beursthema opgepakt en toonden dat op T-shirts en concrete voorbeelden zoals lichtgewicht trolleys voor de luchtvaart.

TechniekXL brengt samenhang in losse cursussen en trainingen in de techniek

TechniekXL brengt samenhang in losse cursussen en trainingen in de techniek

Stichting TechniekXL lanceert TechniekXL, een initiatief dat samenhang brengt in ‘losse’ cursussen en trainingen van negen opleiders in de techniek. Cursisten die hun opleidingen succesvol afronden krijgen een erkend branchediploma uitgereikt. Er zijn branchediploma’s beschikbaar voor vier vakgebieden op drie niveaus.

LASAL ondersteunt OPC/UA communicatieprotocol

LASAL ondersteunt OPC/UA communicatieprotocol

SigmaControl maakt bekend dat het all-in-one engineeringspakket LASAL van SIGMATEK het OPC/UA communicatieprotocol ondersteunt. Deze ondersteuning maakt fabrikant- en platformonafhankelijke data-uitwisseling mogelijk, waardoor engineers hun machine industrie 4.0 geschikt kunnen maken.

Derk de Graaf (25) wint de afstudeerprijs 2014 voor zijn afstudeeronderzoek met betrekking tot betonrot

Derk de Graaf wint afstudeerprijs 2014

Derk de Graaf (25) wint de afstudeerprijs 2014 van de Universiteit van Twente voor zijn afstudeeronderzoek met de ingewikkelde titel: Detection of chloride ion concentration based on a chronopotentiometric sensor-actuator system. Derk heeft zich gebogen over een vraagstuk met betrekking tot betonrot en/of een bepaalde methodiek van het meten van de hoeveelheid chloride in beton werkbaar en bruikbaar was.

Sigma Control DM821

Differentiële drukmeting rechtstreeks op module

De DM-821 uit de S-DIAS serie heeft twee geïntegreerde ingangen voor het meten van drukverschillen en kan worden gebruikt in elke toepassing waar detectie en het testen van drukverschillen wordt vereist. Bijvoorbeeld in vacuüm afdichtings-, verpakkings- en inductiesystemen, grijpende robotarmen en drukcabines. 

ABB opent Europees competentiecentrum voor las- en snijapplicaties

Het Europese competentiecentrum voor las- en snijapplicaties van ABB in Praag heeft officieel zijn deuren geopend. Het centrum gaat niet alleen dienen als competentiecentrum voor ABB, maar ook als showroom voor partners en klanten. Zo’n 100 internationale gasten woonden de opening op 17 en 18 september bij. De Nederlandse afvaardiging bestond uit medewerkers van AWL-Techniek, Kranendonk en Rodomach Speciaalmachines.

Schroevenindraaisysteem met pick-and-place

Mitsubishi Electric en Engmatec presenteren in oktober een hogesnelheid schroevenindraaissysteem voor inline werking als onderdeel van een lopende band. Binnen het systeem zorgt een Mitsubishi Electric dual-arm Scara-robot uit de RP-serie voor de handling en het vastzetten van de schroeven, met een vacuümzuigeenheid. Het compacte systeem kan tien schroeven in 18 s aan.

RFA bovenaanzicht

RFA automatiseert sorteren en telling van werkstukken uit bulk

In de metaalindustrie worden vanuit het spuitgietproces 6 werkstukken gemengd in bulk aangevoerd. Deze producten moeten foutloos gesorteerd en exact geteld in dozen uitgeleverd worden. Een nieuwe robotcel van RFA voorzien van een Kawasaki robot en RFA-Vision maakt het mogelijk deze werkstukken volledig geautomatiseerd te sorteren en te tellen.

Teledyne-DALSA-Geva-312T-I0

Schaalbaar multi-camera vision-systeem

STEMMER IMAGING introduceert de GEVA-312T, een schaalbaar multicamera vision-systeem dat is voorzien van een geïntegreerd 12 inch touch screen. De GEVA-312T is de laatste uitbreiding van de Vision Appliance-reeks van Teledyna DALSA. Het systeem is gericht op gebruikers die een betaalbaar en schaalbaar systeem zoeken dat inzetbaar is voor een brede reeks vision-toepassingen.