Robottrends op Automatica 2014

Het lijkt er dan toch van te komen. Ook in het productiedomein gaan robots steeds meer op mensen lijken. Hoewel aanwezig, moet de bezoeker van Automatica 2014 nu niet meteen aan hallen vol humanoids denken. Lees verder »

Robotica: het koningsnummer onder de kabeltoepassingen

De industriële robotica is zo mogelijk het meest veeleisende werkgebied als het om kabels gaat. In een dynamische meerassige dans worden kabels herhaaldelijk heen en weer geslingerd, gebogen en getordeerd. Dit vaak 24 uur per Lees verder »

Resultaat van 20 jaar Machineveiligheid

Dit is het vierde artikel in de serie artikelen over de praktijkervaringen van de afgelopen 20 jaar. Deze keer volledig toegespitst op 20 jaar machineveiligheid in Europa. In een serie praktijkervaringen over machineveiligheid mag een Lees verder »

Hannover Messe kleurt oranje

Dat Nederland deze Hannover Messe het verkozen partnerland was, mag voor de Vision & Robotics lezer geen verrassing zijn. Door zowel overheid als bedrijfsleven is dit met beide handen aangegrepen om Nederland als hightech-partner op Lees verder »

 
Robo Brain

Nieuw systeem kan robots via internet van menselijke kennis voorzien

Door robots slimmer te maken worden de mogelijkheden van robots steeds uitgebreider. Op termijn is het uiteraard het doel alle kennis waar mensen over beschikken beschikbaar te stellen aan robots. Alleen dan kunnen robots ons immers in iedere willekeurige situatie te hulp schieten. Een groep onderzoekers werkt aan een roboticasysteem die informatie (en daarmee kennis) geheel zonder tussenkomst van mensen aan robots kan verstrekken vergaren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van internet.

MIT-experiment-team-robot

Robot aanstellen als leider leidt tot een tevreden productieteam

Productiemedewerkers werken liever onder een robot dan onder een menselijke chef. Dit is de opvallende conclusie van een onderzoek van de MIT.

zelf-assemblerende-robot

Onderzoekers ontwikkelen zelf-assemblerende robot van papier

Onderzoekers van het Massachussetts Institute of Technology en de Harvard-universiteit hebben een nieuwe robot gedemonstreerd die zichzelf kan opvouwen. De robot is gemaakt van papier waarin geleidend koper is verwerkt. Door een motor op het papier te plaatsen kan de robot zichzelf opvouwen en weglopen.

Bron: Bruno De Lorenzo via SXC.hu

Robots gaan aan de slag in Chinees restaurant

Een Chinees restaurant zet robots als personeel. Het gaat om Robot Restaurant in Kunshan in de provincie Jiangsu, dat ruim een dozijn robots inzet voor allerlei doeleinden. De robots bedienen de klanten, maar bereiden ook de gerechten voor.

Hotel uit Cupertino zet robot in als kamermeisje

Het Californische Cupertino staat bekend om zijn technologische innovaties. Het Aloft hotel benadrukt dit innovatieve karakter door als proef een robot in te zetten als kamermeisje.

De robot HitchBOT legde liftend 6.000 kilometer af door Canada

Liftende robot legt 6.000 kilometer af door Canada

Liften is tegenwoordig niet alleen maar weggelegd voor rugzaktoeristen. De robot HitchBOT is erin geslaagd maar liefst 6.000 kilometer door Canada af te leggen door mee te liften met automobilisten.

Robot gaat de strijd aan met Ebola

Een arts uit het Amerikaanse Charleston heeft een robot ontwikkeld die de strijd aan gaat met Ebola. Ontwikkelaar Jeffery Deal gaat in Monrovia, Liberia ziekenhuispersoneel trainen in het gebruik van de robot.

Schermafbeelding 2014-08-18 om 11.48.51

Simpele robots kunnen samen complexe taken uitvoeren

Onderzoekers van de Harvard-universiteit zijn erin geslaagd een groep kleine robots te ontwikkelen die samen complexe taken uit kunnen voeren. De onderzoekers verwachten dat de ontwikkeling de nieuwe toekomst is voor robotica.

Revalidatieziekenhuis start proef met robot Zora

Revalidatieziekenhuis Inkendaal in Vlezenbeek start binnenkort met een proef, waarbij robots zullen worden ingezet bij de revalidatie van ouderen en jonge kinderen. Ze kunnen ouderen bijvoorbeeld opnieuw aanleren hoe ze zich moeten aankleden. “Maar ook voor de revalidatie van kinderen zijn de robots ideaal”, zegt dokter Serge Voets.

Onbemande vliegtuigjes helpen bij reddingsoperatie

Gisteren deden internationale experts op het gebied van autonome vliegtuigtechnologie mee aan een competitie waarin ze een reddingsoperatie nabootsen. De wedstrijd vond plaats op het militaire oefenterrein Oostdorp. Micro-vliegtuigen (Micro Air Vehicles, MAV’s) kunnen in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen in reddingsoperaties. Ze kunnen autonoom belangrijke observaties doen en bijvoorbeeld in huizen op zoek gaan naar eventuele slachtoffers. De TU Delft is organisator van de wedstrijd en het bijbehorende congres.