UT krijgt 3 miljoen euro voor roboticaprojecten

De Universiteit Twente (UT) krijgt een subsidie van 3 miljoen euro om drie roboticaprojecten uit te voeren. De subsidie is afkomstig uit het Horizon 2020-programma van de Europese Unie en wordt verstrekt aan onderzoekers die actief zijn binnen het LEO Center for Service Robotics.

Bron: Julien Tromeur (via SXC.hu)UTNieuws meldt dat de 3 miljoen euro wordt ingezet voor drie projecten: MURAB en SoftPro van het onderzoeksinstituut MIRA en DE-ENIGMA van het onderzoeksinstituut CTIT. Voor MURAB wordt 1,2 miljoen euro beschikbaar gesteld, voor SoftPro 1,1 miljoen euro en voor DE-ENIGMA 600.000 euro.

Diagnostische biopsieën nauwkeuriger maken

MURAB staat voor MRI and Ultrasound Robotic Assisted Biopsy. In dit onderzoek kijken onderzoekers naar manieren om de precisie van diagnostische biopsieën en de effectiviteit van het werkproces te verbeteren. Dit door bijvoorbeeld het gebruik van MRI-apparatuur te beperken, maar wel de precisie van MRI-Ultrasound te behouden. Het project wordt gecoördineerd door de Robotics and Mechatronics-vakgroep van hoogleraar Stefano Stramigioli.

Stramigioli is ook betrokken bij het SoftPro project. Dit project richt zich op de ontwikkeling van soft skills van robots die helpen met revalidatie. Denk hierbij aan de ontwikkeling van protheses en exoskeletten die samenwerken met het menselijk lichaam.

Sociale robot

Het project DE-ENIGMA staat onder leiding van de vakgroep Human Media Interaction. Dit project is gericht op de ontwikkeling van een robot die kinderen met autisme kan ondersteunen in de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.