Duitse minister wil overnames van strategische technologieën kunnen tegenhouden

Europese Unie (bron: FreeImages.com/Sašo Lukša)

De Duitse ministerie van Economische Zaken Sigmar Gabriel roept de Europese Unie op regelgeving te ontwikkelen voor buitenlandse overnames van strategisch belangrijke bedrijven. Deze wetgeving moet nationale overheden meer mogelijkheden geven overnames te blokkeren van bedrijven die technologie ontwikkelen die van strategisch belang is voor het economisch succes van de regio.

Dit meldt Reuters. De Chinese fabrikant van elektronica Midea heeft onlangs een bod van 4,5 miljard euro uitgebracht op de Duitse fabrikant van robots KUKA. Al snel dook het verhaal op dat minister Gabriel contact zou hebben opgenomen met Duitse bedrijven over de mogelijkheid een consortium te vormen dat KUKA kan overnemen. Dit verhaal werd later door een woordvoerder van het ministerie ontkracht. De Duitse overheid zou niet willen ingrijpen om de overname tegen te houden. Wel gaf deze woordvoerder aan dat de minister een Duits of Europees bod op KUKA met open armen zou ontvangen.

In een gastartikel in het tijdschrift WirtschaftsWoche vraagt minister Gabriel zich hardop af of het wenselijk is dat overheden alleen in staat zijn voorlopige onderzoeken uit te voeren naar investeringen in gebieden die relevant worden geacht voor beveiliging en defensie. Dit is volgens Gabriel onvoldoende. De Duitse minister roept dan ook op tot een discussie binnen de EU over betere regelgeving. Gabriel wil hiermee bij overnames in sectoren die van strategisch belang kunnen zijn de belangen van investeerders beter kunnen afwegen tegen de belangen van de Europese Unie.

One Response to Duitse minister wil overnames van strategische technologieën kunnen tegenhouden

  1. […] overnamebod van Midea op KUKA heeft in Duitsland tot een discussie geleid over buitenlandse overnames van bedrijven die van strategisch belang zijn voor Duitsland en de Duitse economie. Zowel de Duitse […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.