MGB2 de trendsetter in veiligheidsland

Bij de keuze voor toe te passen componenten wordt een korte en eenvoudige montage steeds meer van belang. Ook bij veiligheidscomponenten speelt dit natuurlijk een rol en hieraan wordt bij het ontwerpen van nieuwe producten steeds meer aandacht gegeven. De Duitse fabrikant van veiligheidsdeursloten, Euchner GmbH, heeft ook steeds meer componenten die aan criteria van snelle en eenvoudige montage voldoen. Bijna alle componenten worden geleverd met of een connectoraansluiting of een aangegoten kabel met daaraan een connector, maar de ontwikkelingen gaan verder.

Al een jaar of tien wordt door Euchner de zeer succesvolle Multi Gate Box (MGB) geleverd, een veiligheidsdeurslot waarop alle benodigde functies welke te bedenken zijn bij een afschermingsdeur zijn geïntegreerd. Te denken valt aan de deurgreep, een noodstopknop en besturingselementen voor het aanvragen van toegang tot de machine. De vervolgstappen bij deze ontwikkelingen waren MGB units met profinet / profisafe interface en onlangs de uitvoering met het CIP safety protocol, welke gebruikt kunnen worden indien van het Allen Bradley platform gebruik wordt gemaakt.

De laatste ontwikkeling is die van een modulaire MGB welke geconfigureerd kan worden door de gebruiker en tevens beschikt over een Profinet / Profisafe interface. Het grote voordeel van deze MGB2 ontwikkeling ligt in de modulariteit, de interface en daarmee de eenvoudige bekabeling en makkelijke aansluitbaarheid.

MGB2

Voor de MGB2 zijn modules ontwikkeld met maximaal 6 bedienelementen, welke via een interne communicatie bus worden verbonden. Ook de oriëntatie van de modules kan eenvoudig worden aangepast. Hierdoor kan op een configuratie voor een linker- en rechterdeur dezelfde knop op de dezelfde positie komen. De MGB2 heeft twee posities meer ter beschikking voor bedienelementen dan zijn voorganger de MGB.

Ook de bus module van de MGB2 is modulair en kan zowel direct aan de vergrendelmodule gekoppeld worden met behulp van een aangebouwde connector of de module wordt met behulp van een verbindingskabel met M12 connectoren aangesloten. De afstand tussen vergrendel- en bus module is 100 m. Verder is er een bus module beschikbaar waarop twee aansluitconnectoren zitten zodat in totaal 2 x 3 MGB2 vergrendelmodules kunnen worden aangesloten.

De Profinet/Profisafe interface wordt aangesloten met minimaal twee connectoren, dit zijn 1 x de voedingspanning en 1 x een Ethernetkabel met een RJ45 aansluiting. Dit is een duidelijke verbetering ten opzichte van de conventionele MGB met een M20 x 1,5 wartel waarmee, afhankelijk van het aantal bedienelementen, tot maximaal 19 aders moeten worden aangesloten. Duidelijk is ook dat door gebruik te maken van de Profinet/Profisafe aansluiting het aantal bekabelingsfouten zal verminderen.

De MGB2 heeft tevens de beschikking over een webserver waardoor de status van de diverse diagnoses en die van de bedienelementen zichtbaar worden. Hierdoor wordt ook het verlenen van service op afstand aan een machine eenvoudiger. Naast de eenvoudige manier van aansluiten, bieden deze componenten vele andere voordelen die er voor zorgen dat de MGB’s voor velen de eerste keuze zijn bij het selecteren van een oplossing voor een veiligheidsslot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *