De zomer van de kunstmatige intelligentie

De zomer van de kunstmatige intelligentie

Volgens de Huffington post dit jaar geen komkommertijd, maar de zomer van de kunstmatige intelligentie. AI domineert de redactionele kolommen van de Lees verder »

Model Based Robotics

Model Based Robotics

Steeds meer CAD-pakketten ondersteunen Model Based Definition: het toevoegen van plaats-toleranties, ruwheden, materialen en andere relevante productgegevens aan het 3D-model. Een logische Lees verder »

Smart Industry met sensorintelligentie van SICK

Smart Industry met sensorintelligentie van SICK

Smart Industry is een veelbesproken onderwerp. Maar wat betekent Smart Industry in de praktijk? Lees verder »

Jan Tournois: ‘Industrie 4.0 omvat veel meer dan technologie’

Jan Tournois: ‘Industrie 4.0 omvat veel meer dan technologie’

Als directeur van Pilz Nederland heeft Jan Tournois een ietwat eigenwijze visie als het gaat om industriële automatisering. Met een achtergrond in Lees verder »

 

De zomer van de kunstmatige intelligentie

Volgens de Huffington post dit jaar geen komkommertijd, maar de zomer van de kunstmatige intelligentie. AI domineert de redactionele kolommen van de Amerikaanse techbladen en omdat het aantal slimme algoritmes en toepassingen exponentieel lijkt te groeien is er elke dag wel iets nieuws te melden. Gezien de innige banden van AI met zowel vision als robotica, de hoogste tijd om in een dossier eens wat dieper op dit veelomvattende fenomeen in te gaan.

Model Based Robotics

Steeds meer CAD-pakketten ondersteunen Model Based Definition: het toevoegen van plaats-toleranties, ruwheden, materialen en andere relevante productgegevens aan het 3D-model. Een logische vervolgstap is om de 2D-productietekeningen over te slaan en dit model te gebruiken om rechtstreeks de productie aan te sturen. Model Based Manufacturing noemen we dat. Het ligt voor de hand dat ook de robot zal steeds vaker model based aangestuurd gaat worden. Maar hoe? Dat hangt er helemaal vanaf wat de robot aan het maken is.

Rode knoop

Een maatje van me is naast creatieveling een hele goede developer en een ware (I)IoT wizard. Dankzij hem beschikken we in het schone Woubrugge al bijna twee jaar over Lora, kan ik op afstand de kas in mijn moestuin monitoren en irrigeren en hadden we het afgelopen jaar een robotvis volgend visionsysteem op onze WoTS-stand. Oscar Kneib heet hij, mocht u nog een prangende IoT-vraag hebben.

ST Robotics lanceert Workspace Sentry beveiligingssysteem

ST Robotics lanceert de Workspace Sentry, een oplossing die zeker stelt dat collaboratieve robots veilig kunnen samenwerken met mensen. De oplossing voldoet aan de norm ISO 15066 Robots and robotic devices — Collaborative robots.

Joint venture wil ontwikkeling van Industrie 4.0- en IIoT-oplossingen versnellen

DMG MORI, Dürr, Software AG, ZEISS en ASM PT richten de joint venture ADAptive Manufacturing Open Solutions (ADAMOS) op. ADAMOS moet een vendorneutrale industriebrede standaard worden voor Industrie 4.0 en het Industrial Internet of Things (IIoT). De joint venture moet machinebouwers helpen sneller oplossingen te ontwikkelen en leveren voor digitaal verbonden fabrieken.

Maakt OPC-UA een einde aan de noodzaak voor meerdere gateways?

Vandaag de dag hebben operators die machines van verschillende leveranciers willen integreren een dilemma: de machines willen niet vanzelfsprekend met elkaar communiceren. Hierdoor is de integratie van machines in zowel nieuwe als bestaande infrastructuren nog steeds een uitdaging. De roep om standaardisatie is groot en steeds vaker klinkt als antwoord OPC-UA. Bijna wekelijks worden nieuwe bedrijven lid van de OPC-UA familie.

Robotisering voor iedereen

Vandaag is robotica niet meer weg te denken in de industrie. Het inzetten van robots is goed gekend voor de gebruikelijke toepassingen zoals het lassen, assembleren van voertuigen, beladen van machines en toch zijn veel mensen zich nog niet bewust dat robotica steeds meer ingang vindt bij eenvoudige toepassingen.

De industriële robot Sawyer van Rethink Robotics (bron: Rethink Robotics)

Collaboratieve robots worden in hoog tempo omarmd

Bedrijven in de maakindustrie omarmen in toenemende mate collaboratieve robots. 13% van de bedrijven in de maakindustrie heeft inmiddels collaboratieve robots in gebruik. 15% verwacht dergelijke robots in de komende 12 maanden in gebruik te nemen.

Siemens opent Chinees onderzoekscentrum gericht op robotics (bron afbeelding: Siemens)

Siemens opent Chinees onderzoekscentrum gericht op robotics

Siemens opent een onderzoekscentrum in de Chinese Tsinghua University in Beijing. Het onderzoekscentrum gaat zich richten op de combinatie van mechanica en electronica, samenwerking tussen mensen en robots en de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in robot controllers.

Smart Industry met sensorintelligentie van SICK

Smart Industry is een veelbesproken onderwerp. Maar wat betekent Smart Industry in de praktijk?

Overheid geeft te veel uit handen

In het programma Nieuwsuur van 19 juni 2017 gaf Pieter van Vollenhoven een reactie op de verschrikkelijke brand in een flatgebouw in Londen van een paar dagen ervoor. Als hoofdoorzaken gaf hij aan dat er sprake is van een terugtredende overheid en een misplaatst vertrouwen in de branche. Hiermee bedoelde hij het vertrouwen, dat zij wel op een goede manier zouden instaan voor de veiligheid van een gebouw, c.q. de gebruikte materialen. Bij de brand bleek dat er gebruik gemaakt was van brandgevaarlijke materialen waardoor de brand een grote omvang kon krijgen.

Sony investeert in Hardware Robot Operation System

Het Sony Innovation Fund, een investeringsfonds van Sony, investeert in Acutronics Robotics. Dit bedrijf ontwikkelt het Hardware Robot Operation System (H-ROS), dat een gestandaardiseerde hardware-infrastructuur gaat vormen voor robots. Componenten die de H-ROS-standaarden ondersteunen kunnen eenvoudig met elkaar worden gecombineerd tot een robot, wat de ontwikkeling van robots moet vereenvoudigen.